The Weekly Collection #21

The Weekly Collection #21


Τι συμβαίνει στην πόλη. Τι θα συμβεί σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρο & μουσικές σκηνές, που θέλεις να είσαι εκεί.

Μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και φοράμε ακόμα σορτσάκι. Προετοιμαζόμαστε να κλείσουμε αυτήν τη χρονιά και στα θέατρα ακούγεται το «καλή σεζόν» αφού τώρα είναι προγραμματισμένες οι περισσότερες πρεμιέρες. Οξύμωρα όλα. Πρωτόγνωρα. Αν κάποιος μας έλεγε ότι θα στολίζαμε δέντρο φορώντας τιραντάκι και καλοκαιρινές birkenstock κατά πάσα πιθανότητα θα τον λέγαμε τρελό. Έλα όμως που φέτος φαίνεται ότι θα το ζήσουμε κι αυτό. Και κάπου εκεί, μεταξύ παράνοιας και νέας εμπειρίας θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα δεδομένα χρησιμεύουν μόνο στην επίλυση μαθηματικών εξισώσεων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μας είναι εντελώς περιττά.

Έβλεπα πριν μια εβδομάδα στην παράσταση «Σωτηρία με λένε» που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου την καταπληκτική Κάτια Γουλιώνη να σαρώνει υποδυόμενη τη Σωτηρία Μπέλλου τόσο πιστά ώστε το κοινό να της μιλά και να της απευθύνεται λες και είναι πράγματι η μεγάλη τραγουδίστρια. Και καθώς το παρακολουθούσα σκεφτόμουν πόσο μας αρέσει να ταυτιζόμαστε και να ταυτίζουμε την εκάστοτε συνθήκη, το εκάστοτε πρόσωπο με αυτό που μας είναι οικείο. Σε αυτήν την παράσταση, δεν είδα ποτέ την Κάτια. Αυτή ήταν η επιθυμία της και οι οδηγίες του σκηνοθέτη της, είναι πασιφανές. Ωστόσο, έγινε ένα extra mile που συνέβη σε αυτήν τη μιάμιση ώρα που με βρήκε καθισμένη σε μία από τις κόκκινες καρέκλες του Μικρού Χορν. Ένιωσα ότι πολλοί από τους θεατές που βρίσκονταν γύρω μου, ήθελαν να δουν τη Σωτηρία. Τους έλειπε; Την ένιωθαν πιο κοντά τους και δεν ήθελαν να αλλάξει αυτό; Δεν ξέρω το λόγο και η αλήθεια είναι ότι δε με ενδιέφερε να τον ψάξω γιατί όταν βλέπω μια καλοδουλεμένη παράσταση όπως αυτή, μου αρκεί να τη χειροκροτώ. Να τη χαίρομαι. Σαν εξωτερικός παρατηρητής ωστόσο, δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω αυτήν την ανάγκη όλων μας να μένουμε στο οικείο. Σε αυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Ίσως γι αυτό και να μας κακοφαίνονται τα ηλιόλουστα Χριστούγεννα. Όσο πιο κοντά έρθουμε όμως με τις αλλαγές, τόσες περισσότερες εμπειρίες θα αφήσουμε να μπουν στη ζωή μας.

Μιλώντας για εμπειρίες, πάμε να δούμε τι έχουμε βρει, δοκιμάσει, χειροκροτήσει, προγραμματίσει για αυτήν την εβδομάδα.


Στο Warehouse Edge για κρασιά και τρομερές λιχουδιές μετά τη Λυρική

Πού: Πεισίστρατου 4-6, Καλλιθέα

Πότε: Κάθε μέρα 09.00 - 02.30

Και στα Social; Instagram | Facebook

Γιατί: Αν σέβεσαι το ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα που βρίσκεται και πεινάει μέσα σου, τότε μετά από την παράσταση στην Εναλλακτική ή την Κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ή από οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΚΠΙΣΝ βρεθείς, τότε σίγουρα θα θέλεις να πας για ένα ωραίο κρασί να συζητήσεις αυτά που είδες κι αυτά που ένιωσε τρώγοντας και κάτι. Ειδικά, αν είδες όπερα, όπως ας πούμε τη φανταστική Λαίδη Μακβέθ του Μτσενσκ σε μουσική του μαγικού Ντμίτρι Σοστακόβιτς τότε πέντε ώρες μετά, δεν θα θέλεις απλά τσιμπήσεις αλλά να φας ένα τρένο φαγητά. Ε λοιπόν, ούτε στα δύο λεπτά με τα πόδια, βρίσκεται ένα μέρος για να αράξεις όπως ακριβώς το έχεις σκεφτεί. Να επιλέξεις το κρασί σου από μία επιλεγμένη λίστα ή να ζητήσεις τη βοήθεια των ενημερωμένων υπαλλήλων του μαγαζιού και να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να αφομοιώσει αυτό που είδε.

Πεινάς, το είπαμε. Και η αλήθεια είναι ότι καλό θα ήταν να πεινάς γιατί ό,τι κι αν δοκιμάσεις από τον κατάλογο του Warehouse Edge είναι πραγματικά πολύ δυνατό. Για παράδειγμα, το flatbread πατάτας με γαρίδες σαγανάκι, κροκέτα φέτας, μαγιονέζα, κόκκινη ρόκα και ούζο είναι από τα πιάτα που πρέπει να μπουν στο λογαριασμό σου. Το ίδιο ισχύει και για τη σαλάτα με τα φασολάκια και το ανθότυρο. Αν θέλεις να το τερματίσεις σε γεύση τότε η επιλογή κρέατος σε διάφορες κοπές είναι μια καλή επιλογή.

Όπως και να εξελιχθεί η βραδιά, κράτα χώρο για γλυκό. Είτε πάρεις το cheesecake με crumble χαρουπιού, μούρα, μαρέγκα φράουλα και παγωτό τριαντάφυλλο είτε το φύλλο κρούστας με κρέμα μπουγάτσας, κομπόστα μήλο και παγωτό κανέλα θα φύγεις με ένα χαμόγελο που θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το επόμενο πρωί.


Το πρώτο Μουσείο για τη Μαρίας Κάλλας στον κόσμο άνοιξε και μας περιμένει

Πού: Μητροπόλεως 44  

Πότε: Τρίτη - Κυριακή 10.00- 18.00, Τις Παρασκευές 10.00-21.00

Γιατί: Ακόμα κι αν δεν έχεις δει και να έχεις ξαναδεί (εγώ το είδα 4 φορές) την εκπληκτική παράσταση (Masterclass) του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο της Μαρίας Καλλάς το να θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη μοναδική αυτήν ντίβα και την πολυτάραχη ζωή της είναι κάτι παραπάνω από λογικό.

Μέσα από κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά στιγμιότυπα οι επισκέπτες θα έχουμε τη δυνατότητα να ξετυλίξουμε το νήμα της καριέρας και της ζωής της Μαρίας Κάλλας από το ξεκίνημά της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τους ανθρώπους της ζωής της, αλλά και την κληρονομιά που άφησε.

Από το 2000 ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.

Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (Προέδρου και Μέλους αντίστοιχα του Σωματείου  Υποτροφιών Μαρία Κάλλας) είχε τιμήσει τον Δήμο Αθηναίων με την εμπιστοσύνη του, δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική τους συλλογή.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε την στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στο Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στη κατοχή του.

*Πού κλείνω εισιτήριο; Εκδηλώσεις & more | ΕισιτήΕκδηλώσεις & more | Εισιτήρια online | More.comια online | More.com και στα ταμεία του Μουσείου


Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής που θέλουμε να παρευρεθούμε

Πού: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός & Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πότε: 13, 15, 18 & 19 Νοεμβρίου

Γιατί: Για 6η συνεχή χρονιά, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να κάνουμε ξανά ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723. Οι τρεις πρώτες συναυλίες θα παρουσιαστούν στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) στις 13, 15 και 18 Νοεμβρίου, ενώ η τέταρτη και τελευταία συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Νοεμβρίου 2023. Η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής ανοίγει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός με τη συναυλία Γ. Σ. Μπαχ, Κ. Φ. Άμπελ: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο (13/11), στην οποία συμμετέχουν η Λυσίλ Μπουλανζέ, μια από τις σημαντικότερες και πιο αναγνωρισμένες γκαμπίστριες της εποχής μας, και ο τσεμπαλίστας Πιερ Γκαλλόν. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν οι συναυλίες Köthen – London, un piccolo viaggio: Μεταγραφές και αυθεντικό ρεπερτόριο για βιολοντσέλο πίκολο (15/11) με τους Δήμο Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο πίκολο) και Μπρούνο Προκόπιο (τσέμπαλο) και Orient Express, Παρίσι – Κωνσταντινούπολη: Καντεμίρ, Λυλλύ, Ραμώ, Φορκεραί (18/11) με τη συμμετοχή εννέα δεξιοτεχνών μουσικών. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τη συναυλία Τζουζέππε Ταρτίνι, Αντόνιο Βαντίνι: Mουσική για βιολί, βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο (19/11) του μουσικού συνόλου La Stravaganza Greca.

Πού κλείνω εισιτήρια; 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 :: TicketServices.gr


Ερμηνείες για βραβείο Χορν χειροκροτάμε στην παράσταση: «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου»

Πού: Θέατρο Προσκήνιο

Πότε: Τετάρτη - Κυριακή

Γιατί: Γιατί ο Διονύσης (Ντένης) Μακρής και ο Γιώργος Κασσανδράκης παρουσιάζουν με εξαιρετικό τρόπο μία από τις σημαντικότερες σχέσεις της ζωής μας. Τη σχέση με τον πατέρα σε σχέση με τον εαυτό μας. Το εξαιρετικά πολιτικοποιημένο κείμενο του Εντουάρ Λουί κουμπώνει κυριολεκτικά πάνω στα κορμιά των δύο πρωταγωνιστών που μας κάνουν να ζούμε μαζί τους μια πάλη σκέψεων και ένα συναρπαστικό χορό συναισθημάτων που χρειάζονται χειροκρότημα. Ευρηματικά, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χρήστος Θεοδωρίδης, δίνει μια εξαιρετική εναλλαγή ρόλων στους δύο πρωταγωνιστές του που γίνονται ένα. Τόσο μεταξύ τους όσο και με εμάς που βρισκόμαστε στη σκηνή απέναντί τους έτοιμοι να χειροκροτήσουμε από την καρδιά μας. Για δεύτερη χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων γι αυτό: Μην το χάσεις. 

Πού κλείνω; https://www.more.com/theater/theatroproskinio/father/


Ο Μαντς Μικελσεν προτείνει να τον δούμε με ποπ κορν στη Γη της Επαγγελίας

Στους κινηματογράφους της πόλης

Γιατί: Ο πρωταγωνιστής που αγαπάμε να βλέπουμε τις ερμηνείες του, τοποθετείται αυτήν τη φορά στη Δανία του 1755 ως ένας μοναχικός και πεισματάρης λοχαγός που αναλαμβάνει να καλλιεργήσει της Γιουτλάνδης με αντάλλαγμα έναν τίτλο ευγενείας.


Me-time και όσο έχει τόσο καλό, θα προτείνω εκδρομές και βόλτες στα πάρκα γιατί η βιταμίνη D είναι αυτή που θα μας κρατήσει υγιείς τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.

Till, next time: Χριστούγεννα, έρχονται. Ας ανεβούμε!


The Weekly Collection #22

The Weekly Collection #22

Jesters Gender Game

Jesters Gender Game